Alimentatia purtatorilor de stoma

In Romania, in fiecare an, sute de persoane sufera interventii chirurgicale care se soldeaza cu realizarea unei stome cutanate abdominale. Aceste stome pot fi:

  • colostome (anus contra naturii sau anus iliac, fiind realizate pe intestinul gros),
  • ileostome (realizate pe intestinul subtire) sau
  • urostomeureterostome (realizate pentru diversia urinei).

Stoma abdominala, de orice tip ar fi aceasta, poate fi temporara sau permanenta, in functie de afectiunea pentru care a fost creata. De foarte multe ori, boala de baza care a determinat interventia chirurgicala, se vindeca iar pacientul va deveni PURTATOR DE STOMA.

DECI VA FI O PERSOANA SANATOASA DAR CU SCHEMA CORPORALA MODIFICATA !

Dobindirea unei stome cutanate in urna unei intervantii chirurgicale produce, in mod sigur si de multe ori evident, schimbari in stilul de viata al pacientului. Aceste schimbari, care se manifesta mai pronuntat in primele luni dupa operatie, se refera la o multitudine de aspecte:

  • psihologic
  • fizic
  • relatii sociale
  • obiceiuri legate de igiena
  • afective
  • legate de profesie
  • alimentare, etc.

De cele mai multe ori pacientul depaseste cu bine perioada critica de dupa interventia chirurgicala, mai ales daca beneficiaza de sprijinul familiei.

In legatura cu alimentatia, pacientul manifesta un interes si o grija de multe ori exagerate. Termenul de regim alimentar pentru cei care au o stoma cutanata este oarecum inadecvat. In perioada de convalescenta, dupa interventia chirurgicala, regimul alimentar va fi unul normal, ca dupa orice alta operatie, de crutare.

Dupa vindecarea chirurgicala pacientul isi va relua alimentatia normala, nefiind constrins la nici o restrictie semnificativa fata de obiceiurile alimentare pe care le avea inainte si in conditiile in care aceste obiceiuri se incadrau intr-un stil sanatos si echilibrat. Doar in conditiile in care pacientul are si alte boli asociate (ex.: hjepatice, biliare, renale, cardiace, diabet, etc.) va respecta regimul alimentar corespunzator acestor afectiuni si care va fi indicat de catre medic.

Totusi, exista citeva recomandari privind alimentatia purtatorilor de stoma cutanata si care sunt determinate, in principal, de faptul ca nu mai exista un control voluntar al eliminarilor de fecale sau urina (in cazul celor cu stoma urinara), al gazelor (flatus).

Va prezentam in continuare aceste recomandari cu precizarea ca nu pot fi universal valabile deoarece fiecare persoana poate reactiona diferit la un anumit aliment.

  1. Mincati, pe cit este posibil, normal.
  2. Consumati alimente variate: incercati sa consumati zilnic citeva legume, fructe si zarzavaturi proaspete ca de exemplu: cartofi fierti, piure, natur, morcovi, telina, patrunjel, pastirnac, rosii (nu in cantitate mare), sfecla rosie, banane, portocale, mere coapte eventual, capsuni (nu in cantitate mare), piersici, pere, prune (in special in constipatie).
  3. Introduceti alimentele noi treptat, cite unul nou la citeva zile pentru a putea observa modul in care il tolerati.
  4. Evitati toate acele alimente care nu va fac bine Dvs.
  5. Evitati sau consumati in cantitati mici urmatoarele alimente: varza (diaree, miros neplacut), fasole uscata (diaree, miros neplacut), conopida (in cantitate mare), brinzeturi de fermentatie (cascaval, brinza topita, brinza de burduf etc.), mazare, oua (in cantitati mari), ciocolata (diaree), fructe uscate (diaree), alune, nuci, condimente (balonare, miros), ciuperci (miros, constipatie, balonari), seminte diverse (balonari, miros), castraveti, pepene (miros neplacut), spanac (diaree, miros.)
  6. Consumati carne de pui, carne de vita, carne slaba de porc, peste.
  7. Beti lichide neacidulate: apa, ceaiuri, compoturi, sucuri naturale de fructe.
  8. Evitati bauturile alcoolice si in special berea, care produce balonari.
  9. Consumati paine integrala: ajuta la formartea si eliminarea fara dificultate a materiilor fecale.
  10. Consumati zilnic iaurt, lapte batut, brinza de vaci proaspata, brinza telemea desarata, margarina.
  11. Evitati untul (produce miros neplacut de rinced).
  12. Consumati zilnic 2-4 lingurite de tarite brute, neprelucrate pe care le puteti amesteca cu ceai, iaurt, supa sau suc de fructe, ajuta la normalizarea scaunului.
  13. Sa aveti 3 (trei) mese regulate pe zi, altfel pot aparea diareea si vinturile excesive.
  14. Efectuati exercitii fizice blinde sau cel putin scurte plimbari.
  15. Ileostomizatii necesita un volum mai mare de lichide, in special vara, pentru ca eliminarile sunt abundente si pierderile de apa sunt mai mari.
  16. Urostomizatii vor consuma fructe si sucuri de fructe bogate in vitamina C pentru determinarea unui Ph acid al urinei si scaderea, astfel, a frecventei infectiilor urinare si diminuarea misrosului.