Cateva recomandari pentru incepatori, si nu numai…

Pentru a va descurca foarte bine cu schimbarea pungii pentru stoma, va recomandam mai jos cateva proceduri pe care, daca le respectati, veti obtine rezultate foarte bune:

  • Punga veche de dezlipeste incepand de sus in jos; inainte de dezlipire se goleste continutul !
  • Pielea din jurul stomei se spala DOAR cu apa calda si, numai daca este cazul, cu sapun cu Ph neutru (sapun pentru copii); se clateste pielea dupa spalarea cu sapun ! Se usuca pielea bine !
  • Solutiile speciale pentru spalarea stomei sunt recomandate doar pentru calatorii sau schimbari de urgenta, atunci cand nu sunteti acasa !
  • Partea adeziva a pungii se decupeaza cu DOAR 1-2 mm mai larg decat diametrul stomei; se respecta forma si diametrul stomei ! Folositi un sablon daca stoma are forma neregulata !
  • Punga cea noua se aplica incepand de jos in sus; la aplicarea pungii noi, pielea din jurul stomei trebuie bine intinsa !
  • Folositi pentru spalarea pielii din jurul stomei prosoape de bucatarie, din hartie absorbanta; materialele folosite la toaleta nu trebuie sa fie sterile, dar curate !
  • Dupa aplicarea pungii noi, tineti apasat moderat, cu palma, peste punga, cateva minute.

Ce nu trebuie sa folositi !!!

  • NU folositi servetele umede ! Contin substante grase care nu permit lipirea pungii de piele !
  • NU aplicati Betadina, unguente sau pudre pe pielea din jurul stomei ! Nu se mai lipeste punga! Daca totusi aveti o afectiune locala a pielii care impune aplicatii locale cu astfel de substante, le aplicati pentru un numar de minute recomandat de catre medic, dupa care le indepartati si va asigurati ca pielea a fost bine spalata si degresata ! Abia apoi aplicati punga noua !

* Pentru orice alta problema legata de modul de aplicare al pungii, va recomandam sa contactati un stomaterapeut competent sau furnizorul dvs. de dispozitive  ! Aceştia va pot consilia pentru a rezolva eventuala problema/nelamurire pe care o aveti sau pentru a va recomanda tipul cel mai potrivit de punga pentru dvs. !

* Deseori este necesar, mai ales pentru cei care au o ileostoma, o urostoma sau o colostoma complicata, ca punga sa fie cu adeziv CONVEX, dar de buna calitate! De aceea este cel mai bine sa semnalati in cel mai scurt timp orice dificultate pe care o intampinati in aplicarea sau in mentinerea aplicata a pungii!

* În multe situatii, este bine sa purtati şi o centura elastica (  nu brau/centura abdominala ! ), speciala, pentru fixarea suplimentara a pungii ! Mai ales  atunci cand aveti o zi mai activa.

* Evitatí sa  folositi  accesorii de ingrijire in mod exagerat sau inutil! De multe ori, excesul de “cosmetice” pentru ingrijira stomei poate duce la accidente neplacute cum ar fi caderea pungii. Învatati sa va ingrijiti simplu stoma – veti vedea ca aşa este cel mai comod, eficient şi sigur !